Ballet Vlaanderen danst werk van Merce Cunningham, William Forsythe en Shahrazad: drie Amerikaanse choreografen. Ze hebben elk hun eigen visie, identiteit en unieke bewegingstaal.

Pond Way – Merce Cunningham
Cunningham liet zich voor dit werk inspireren door zijn vroegste herinneringen, toen hij als kind keitjes op het water deed stuiteren. Het ballet werd een meditatieve ervaring waarin de dansers met vloeiende bewegingen de rimpelingen op het water evoceren, als een sensueel ontwaken. Ook de in rasterpunten opgebouwde natuurstudies van Roy Lichtenstein inspireerden de choreograaf.

Approximate Sonata – William Forsythe
Approximate Sonata werd gecreëerd in 1996 op een sonate van Ludwig van Beethoven. De uiteindelijke uitvoering van de choreografie gebeurt echter op een gefragmenteerde compositie van Thom Willems. Dit zorgt voor een incongruentie tussen beweging en muziek, wat een enorm spanningsveld teweegbrengt. In Forsythes kenmerkende neoklassieke stijl drijven de dansers zichzelf en elkaar tot extremen.

Scheherazade – Shahrazad
Scheherazade, de iconische figuur uit Duizend-en-een-nacht, wist door haar vertellingen haar eigen leven en dat van vele andere vrouwen te redden. Waar componist Nikolai Rimski-Korsakov vanuit westers perspectief een sensuele oriëntaliserende sprookjeswereld wou evoceren, gaat de Amerikaanse choreograaf met Tunesische roots Jonah Bokaer op zoek naar wie Scheherazade vandaag kan zijn, gedacht vanuit een oosters perspectief.

Voor meer informatie over het gezelschap klikt u hier.