“One of the most original, haunting and troubling productions I have encountered in 20 years of Edinburgh Festival visits” – Daily Telegraph, 2008

Wegens aanhoudend succes presenteert Muziektheater Transparant voor het derde achtereenvolgende seizoen de voorstelling Ruhe. Een unicum, en bepaald niet voor de hand liggend. Want toen het boek De SS-ers van Armando en Hans Sleutelaar in 1967 verscheen, was ons land nog niet klaar voor een verhaal over Nederlanders die vrijwillig dienst hadden genomen in de SS. Veertig jaar later konden Josse de Pauw en Tom Jansen deze getuigenissen wél op het toneel brengen, in een voorstelling die even aangrijpend als confronterend is. De monologen, in wisselende duo-bezetting uitgevoerd, zijn namelijk niet de verhalen van spijtoptanten, maar van mensen, die hun keuzes destijds uit overtuiging maakten en zich daardoor op geen enkele wijze kunnen ontdoen van hun verleden. Die keuzes weten zij bovendien soms maar al te invoelbaar te maken. Niet voor niets schreef de recensent van Trouw over Ruhe: “De voorstelling dwingt je naar binnen te kijken, in plaats van naar buiten te veroordelen.”
Ruhe
is een intieme voorstelling, waarbij de toehoorders dicht bij elkaar plaatsnemen tussen de acteurs en het Collegium Vocale Gent. Met de hoogromantische liederen van Schubert (waaronder Ruhe, schönstes Glück der Erde) voorzien de zangers de soms onthutsende monologen van een heftig contrast.